Polaroid Colorpack II

Het komt maar al te vaak voor dat een mooie Polaroid camera terecht komt bij een kringloopwinkel, omdat de film al decennia lang niet meer gemaakt wordt. Aangezien Polaroid de pionier is van de instant fotografie, besloot ik er toch maar eens een uit te proberen. Een waar Fuji FP-100C in past, die nog steeds gemaakt wordt door Fuji (mede dankzij het feit dat ze in de jaren ’80 een deal hebben gesloten met Polaroid zelf, toen ze nog best klein waren in de instant fotografie. Ze hadden 5% van het marktaandeel van instant film).

Deze Polaroid Colorpack II is geen schoonheid, vind ik zelf. Heel erg veel plastic met typische retro-elementen. Waarschijnlijk waren de batterijen die erin zaten ook erg retro (lees: gecorrodeerd, ieeuw).

Als je handschoenen en een magnetische schroevendraaier gebruikt, valt het wel mee. Het is een vies werkje, maar zorg dan op z’n minst dat je niet in aanraking komt met chemische zooi die in de batterij zit. Dit heb je nodig om de camera helemaal schoon te maken;

  • Magnetische schroevendraaier
  • Latex handschoenen
  • Alcohol
  • Wattenstaafjes
  • Keukenpapier

Polaroid Colorpack II

Polaroid Colorpack II

Hier lijkt het nog mee te vallen, omdat ik de eerste batterij er heel makkelijk uit kreeg. Hij zit werkelijk muurvast. Het kan altijd erger, zoals bij deze Polaroid Colorpack II (pas op, beeldmateriaal kan erg slecht voor uw maag zijn).

Polaroid Colorpack II

Batterij na een hoop gewrik verwijderd (met een tangetje overigens). Nu kan ik ‘m van binnen mooi schoonmaken. Je ziet het goed, ik heb hem helemaal uit elkaar moeten halen om dat ding eruit te krijgen. Wat je ziet op de foto, is de lens. Dat is niet erg, want dan kan ik dit onderdeel ook apart schoonmaken. Maak je vooral geen zorgen als de sluiter het niet doet, deze wordt namelijk geactiveerd door de batterijen die er normaliter in zitten.

Polaroid Colorpack II

En zie hier, helemaal schoon met verse batterijen. De sluiter doet het als een zonnetje! Kan overigens weinig kapot aan, want het zit erg goed en simpel in elkaar.

Polaroid Colorpack II

Daar is hij dan, geladen met verse Fuji FP-100C.

Polaroid Colorpack II

En hij maakt nog prima foto’s ook. Deze film is wat minder rood dan de originele Polaroid. De film van Fuji staat daar ook bekend om. Helaas is er alleen nog maar kleurenfilm verkrijgbaar (Fuji FP-100C glossy en Fuji FP-100C silk). Fuji FP-3000b is uit productie gegaan, maar wie weet heeft je dichtstbijzijnde fotowinkel het nog gewoon liggen. Er zijn nog genoeg mensen die nog een voorraadje hebben liggen.