Minolta Hi-Matic 9, met werkende batterij!

Minolta Hi-Matic 9

Op een prachtige novemberdag heb ik een ‘nieuwe’ meetzoeker gevonden, een Minolta Hi-matic 9. Ik ben een groot fan van Minolta, sinds ik met de XG-M van mijn vader mocht werken. Dus het was echt liefde op het eerste gezicht, en dat voor een tientje 😉

De kringloop waar ik hem heb gevonden bestaat inmiddels niet meer, die zat voorheen op de Heezerweg in Eindhoven. Ontzettend jammer dat die weg is, ik heb daar prachtige spullen gevonden!

Deze prachtige meetzoeker is een stoeptegel, niet iets wat je zomaar in je handtas meesleept. Het leren hoesje is inmiddels stuk (het was al in een slechte staat), dus heb ik er maar een of andere cameraband aangehangen. Een hippie-exemplaar, die ik van een andere meetzoeker af heb gehaald (de meetzoeker in kwestie heb ik niet meer, ik vond twee meetzoekers die optisch hetzelfde waren een beetje teveel van het goeie). Ik vind het juist erg fijn dat een camera zwaar is, heb je tenminste het idee dat je een degelijk exemplaar in handen hebt. Een baksteen waar een fotorolletje in moet, haha! Mijn Ricoh 500G was lang niet zo zwaar, voelde echt aan als een dinky toy.

De lens is goed helder, sluiter doet het ook prima (dat is vaak een issue bij oude meetzoekers, omdat het smeermiddel wat ze vroeger gebruikten nogal gaat plakken na een paar jaar. Hels karwei om dat schoon te krijgen), zoeker is helder en… de lichtmeter geeft geen sjoege. De batterij ontbrak gewoon. Er moest een oude Mercury-batterij in, die voor een hoop geld op Ebay te krijgen is. Ehm… dat ga ik natuurlijk niet doen.  Er gaat 1.35v in… wat wel héél dichtbij 1.5v komt. En die kun je bij iedere bouwmarkt of eurowinkel krijgen! Ik heb er een ijzeren ringetje onder gelegd, zodat de maat ook klopt. De zwaar milieuonvriendelijke Mercury-batterijen waren iets groter. Maar zo moet het lukken. En ja hoor, de lichtmeter werkt!

Minolta Hi-Matic 9

Minolta Hi-Matic 9

Ik dacht eerst dat de sealing nogal brak was, maar dat is niet het geval. Fuji Superia is ook geen diafilm, dus die kun je hoogstens thuis in de E-6 gooien. Maar dit lijkt me eerder een gevalletje vieze chemicaliën. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt bij een film. Dit is de tweede C-41 film waarbij ik dit aparte effect krijg. Het is alles behalve professioneel en het valt me op dat er ook niemand over heeft geklaagd bij de ontwikkelcentrale.