Lightseals vervangen

We kennen het allemaal: dat moment waarop je van die mooie lichtlekken op je foto’s krijgt. Nou ja, mooi.. als je het expres zou willen, pak je toch je Holga voor dat prachtige Lomo effect? Bij meetzoekers zijn lichtlekken een nachtmerrie. Dus welk klusje moet je eens in de zoveel jaren doen? De lightseals vervangen…

Het geschikte materiaal om lightseals te vervangen

Het ideale materiaal is een of andere schuimrubberen substantie, maar dat is gewoon niet te krijgen. Niet zomaar in de winkel. Aki-Asahi schijnt een paar kits te hebben. Jon Goodman verkoopt ze ook. Maar wat als jouw camera er niet tussen staat of je de kits gewoon te duur vindt? Dan zul je een alternatief moeten zoeken. Je kunt wol gebruiken, maar dat heeft niet iedereen zijn voorkeur. Ik ben een voorstander van natuurlijke materialen, maar wol in een camera lijkt me toch minder ideaal. Dat slijt toch veel te snel? Anyway, als je het toch met wol wilt doen, heb ik hier een artikel voor je: klik!

Ik heb me suf gezocht. van E.V.A.-schuim (spul wat je ook in beschermkoffers voor camera’s vindt) tot tochtstrips… Wat was wijsheid? Toen kwam mijn vriend een keer met afdekband van Spax aanzetten. Het is zelfklevend en flexibel. En goed te bewerken. Een rol tape kost wel €30,-, maar dan kun je je hele leven camera’s lichtdicht maken!

Ricoh 500G

Dit is mijn Ricoh 500G. Snap je waarom ik de lightseals niet helemaal vertrouw?

lightseals vervangen

Het is een vies en plakkerig werkje. De oudere lightseals zijn vergaan. Deze zooi zal je moeten verwijderen met nagellakremover (ik heb wasbenzine geprobeerd, maar dat werkt minder goed) en een hele voorraad wattenstaafjes en keukenrol. Maar voordat je dat gaat doen, moet je de afmetingen van je oude seals overnemen. Bij de Ricoh 500G heb ik sommige afmetingen op de gok genomen. Ook moet ik een heel irritant zoekerglaasje uitsnijden. Dat is misschien het irritantste gedeelte.

lightseals vervangen
Zoals je ziet is het een smerig karwei. Heb ik gelogen over de wattenstaafjes?
lightseals vervangen
Het schiet totaal niet op…!

lightseals vervangen

10 wattenstaafjes later… een Ricoh 500G zonder lightseals. Ik had mijn nieuwe lightseals al geknipt. Nu nog bevestigen..Ik begin met boven en onder, want dan weet ik zeker dat de lightseals aan de zijkant op de goede plek komen te zitten.

lightseals vervangen
Dat is één…
lightseals vervangen
Soms steekt er een hoekje uit. Dat werk je dan even bij met een klein hobbymesje.
lightseals vervangen
En de Ricoh 500G heeft lightseals
lightseals vervangen
Het kijkglaasje heb ik uitgesneden met een hobbymesje

Nou, laten we maar hopen dat hij geen licht meer doorlaat. Het is beter dan dat het was. De camera kan dicht, ook wel belangrijk 😉
Binnenkort ga ik er een rolletje doorheen halen, om te kijken of de operatie geslaagd is.