Lens-bankschroef

De lens-bankschroef is een soort bankschroef waarin je de schroefdraad van je lens weer terug buigt in zijn oorspronkelijke staat. Ik kreeg de tip van iemand die dit gereedschap had en daarmee lenzen met een gedeukte schroefdraad terug boog. Ik had nog nooit zoiets gezien, maar ik ben stiekem wel blij dat dit bestaat. Zou de lens-bankschroef mijn gedeukte lenzen kunnen redden?

lens-bankschroef

Ik ben vrij voorzichtig met mijn fotografica, maar soms gaat er wel eens wat mis. Erg lullig, maar je kunt het niet voorkomen. Een lens en een betonnen bergingvloer zijn niet de grootste vrienden, vooral als je amper ziet wat er überhaupt gebeurt. Helaas was de RMC Tokina 28-85mm het slachtoffer van mijn onhandigheden. Even was ik bang dat mijn Minolta XG-M ook een klap had gehad, maar die had dus geen schrammetje. In plaats daarvan was de Tokina niet geheel onaangeroerd gebleven; er zat een flinke deuk in. Ik voelde me vreselijk schuldig naar de lens, want dat is ook een van de lenzen die ik het vaakst gebruik. Hij was ook niet ontwricht, gewoon gedeukt bij de schroefdraad (en de lensdop paste er gewoon op, maar het is gewoon… jammer). Stiekem was ik er al van uitgegaan dat de lens niet meer uitgedeukt kon worden en dat ik voor altijd tegen zo’n lelijke schroefdraad aan moest kijken. Totdat iemand me attendeerde dat er wel degelijk een gereedschap bestond wat de boel terug kon buigen; de lens-bankschroef!

Voor degenen voor wie de koude rillingen over de rug gaan lopen bij het zien van zulke beschadigingen, heb ik een mooie spoiler gemaakt. Je kunt nu kiezen of je het wel wilt zien… of niet 😉

RMC Tokina 28-85mm


RMC Tokina 28-85mm

[collapse]

In principe valt het nog mee, hoor. Ik heb ook een andere lens die door het toedoen van de vorige eigenaar nogal wat deukjes heeft in zijn filterdraad (niet dat ik voor dat minimaatje ooit een filter ga vinden, maar als ik deze terug kan buigen, ziet dat er gewoon veel mooier uit). Tja, daarom was hij ook zo goedkoop. Wil je het zien? Klik dan maar op de volgende spoiler;

Industar 50-2


Industar 50-2

[collapse]

In het volgende filmpje wordt het gedemonstreerd bij een duurdere lens van Canon (deze heeft toevallig dezelfde filtermaat als mijn RMC Tokina 28-85mm).

Ik besef me dat ik als ik heel perfectionistisch ga zitten doen, eigenlijk de lens ook bij moet gaan schilderen. De precisiekwast heb ik. Zou modelverf voldoen? Waarom niet?

Industar 50-2

Bij de Industar 50-2 ging het dus mis… Het metaal van de schroefdraad is vrij dun en liet de lensbankschroef winnen. Dus op een gegeven moment brak er een stuk van de filterdraad af. Gelukkig is het een lens die ik ooit voor de leuk heb gekocht, maar door zijn gebrek aan een diafragmapen niet erg populair bij mij is. Hij was er ook het ergst aan toe. Ik geef natuurlijk niet op en ga nog een noodoperatie proberen. Maar als dat niet gaat, dan heb ik daar ook vrede mee. Dan maar geen filter op mijn pancake-objectief wat ik amper gebruik. Echter, deze lens heb ik juist gebruikt om het gereedschap te proberen.

RMC Tokina 28-85

Bij de RMC Tokina 28-85mm leek het vrij goed te gaan. Hij werd langzamerhand wat ronder. Hij kan ook veel meer hebben (1mm dik staal), maar hij had gewoon tijd nodig. Ook hier wilde ik na het buigen een verfje overheen doen, de arme drommel! Ik heb er vrij lang over gedaan om hem een beetje recht te krijgen. De ergste schade is weg. Of nou ja.. een stuk minder opvallend. Er past nog geen filter op, maar daar heb ik vrede mee. De lensdop past er aan alle kanten op, dat scheelt al heel wat.

Conclusie

Ja, dit gereedschap werkt. Maar wees alsjeblieft niet te enthousiast met het terug buigen, helemaal niet als het een lens van dun metaal is. Geef het de tijd!