Kodak Brownie Flash

Kodak Brownie Flash

Kodak introduceerde in 1900 de populaire Brownie-serie. Het begon ooit met een simpele doos met een kleine lens. Twee spoeltjes voor de film, zoekertje en een raampje waardoor je kon zien bij welke opname je was. En een knopje om de foto te maken. Zeer simpel (zeker in vergelijking met die camera’s die ze 100 jaar later hadden), maar voor die tijd genoeg.

In september 1950 introduceerden ze de Kodak Brownie Flash (moet je nagaan, een halve eeuw verder en de camera’s waren zo simpel als de Flash). De camera’s gebruikten een gesynchroniseerde flitser, die werkte met van die mooie blauwe flitslampjes.

Laatst vond ik er dus een op de rommelmarkt. Ik viel er als een blok voor. Ik vind zo’n ouwe camera gewoon iets hebben, iets nostalgisch.

De camera was smerig; je zag niets door de zoeker. En het was een drama om de camera uit elkaar te halen. Niet dat het zoveel onderdeeltjes zijn, maar de volgorde van het in elkaar zetten is nogal lastig. En ik heb het een keer gepresteerd om de lens andersom te monteren. Dat is ook niet handig! Maar uiteindelijk was hij schoon van binnen en zaten alle onderdeeltjes op hun plaats. De lens én de zoeker waren helder. En de spiegel ook!

Kodak Brownie Flash met Kodak flitser

Uiteraard ging er een onmogelijk formaat in; 620 film. En er zat maar één spoel in, terwijl je er twee moet hebben. Great! Uiteraard ben ik McGuyver van de fotografie en ben ik meteen gaan opzoeken wat ik het beste kon doen.

Je kunt een 120 spoel gewoon knippen en vijlen, maar dan zou er plastic op de film komen. Ik vind het niet erg als er een beetje gruis op mijn foto’s zit, maar laat het dan alsjeblieft zijn omdat de film gewoon zo verdomd oud is.

Als je een spoel zoekt… die kun je gewoon 3D-printen. Dus, mocht je vrienden hebben die een 3D-printer hebben, kunnen die voor jou heus wel een 620-spoel printen. Het is hetzelfde formaat als middenformaatfilm, maar de anatomie van de spoel is gewoon anders. Gewoon even overspoelen in een wisselzak.

Dit zijn de .stl-bestanden die je kunt gebruiken;
1 spoel
6 spoelen

Uiteindelijk ben ik naar de fotograficabeurs in Doesburg geweest. Ik vond er een mooie 620-film die ik wel in de Brownie kon stoppen.

Wards 620 film

Het is geen bijzondere film (vergelijkbaar met gewone drogisterijfilm), maar wel een 620 film. Ik ben er echt zó blij mee, had ook niet verwacht dat ik hem zou vinden. Ik zal binnenkort resultaten posten.

Auto
Let op: dit is met stokoude film gemaakt. Het is ontwikkeld met een standaard proces. Het grootste deel van het rolletje was ook mislukt. Als je de zekerheid wilt hebben van een goede foto, moet je gewoon niet zo lui zijn om film over te spoelen.