Halfframe inscannen

We kennen allemaal de goede oude kleinbeeldfilm, waar bij iedere flatbedscanner frames voor bij worden aangeleverd. Supermakkelijk, je hoeft er niet eens naar om te kijken.

Scanners

Je hebt tegenwoordig ontzettend veel diascanners. Tien jaar geleden, toen digitaal nog te duur was en ik op het grafisch onderwijs zat, had ik alleen maar een Minolta XG-M. Je was nogal een uitzondering als je een digitale spiegelreflex had. Dus je was overgeleverd aan de kleine diascannertjes op school. Ik vond het snertdingen, er zaten te weinig mogelijkheden op. Inmiddels ben ik twee diascanners verder… daarin heb ik mijn smaak ontwikkeld. Ik ben ooit begonnen met een stokoude scanner van Epson die alleen maar kleinbeeld kon scannen. Meh, veel te beperkt in zijn mogelijkheden! Dus ging ik twee jaar geleden over op een Epson V550. Het nadeel van Epson-scanners is het standaard programma wat erbij wordt geleverd… dat ging niet samen met mijn computer, wat ik ook deed. Dus besloot ik te investeren in Vuescan. Er is een onbetaalde versie van, maar ik ben niet zo weg van watermerken op mijn scans. Ik heb een licentie voor de rest van mijn leven. Het programma wordt ook goed bijgehouden en aangevuld, dus wat dat betreft is het een aanrader. Plus: mijn scanner heeft geen ruzie meer met mijn computer.

Halfframe inscannen

Er zijn een heleboel presets aanwezig binnen Vuescan. Maar wat ontbreekt, is een volledige preset voor halfframe. Nu kun je zeggen: dat is toch ook geen fijn formaat? Tja… maar met mijn Yashica Samurai X3.0 heb ik niet veel keus. Ik stop er standaard mijn 24 opnamen-rolletjes in, omdat ik ook af en toe gewoon een ander filmpje wil. Dus heb ik ongeveer 48 foto’s die ik mag inscannen. Nu kun je een eigen preset maken, maar dat is met de uitlijning een hels karwei. Ik bewerk de foto’s na in Photoshop nadat ik ze gescand heb. Wel een vrij primitieve versie, maar het werkt voor mij prima. Ik ga overigens uit van Windows. Oh ja, ik ben gek op sneltoetsen.

  1. Scan het hele negatief. Het ligt ook aan je scanner, soms kun je twee negatieven tegelijk inscannen.
  2. Open dit bestand in Photoshop (of een ander bewerkingsprogramma, je kunt natuurlijk ook GIMP gebruiken).
  3. Maak een selectie van het frame wat je wilt nabewerken. In Photoshop is de sneltoets voor deze bewerking M. In GIMP is dit R.
  4. Kopieer dit. Of gebruik de sneltoets CTRL+C.
  5. Maak een nieuw bestand aan. De sneltoets daarvoor is CTRL+N.
  6. Geef je bestand een naam. Het handigste is om je frames te nummeren. Photoshop neemt de afmetingen van het clipboard mee, ik neem aan dat GIMP dit ook doet (zou ik even moeten testen).
  7. Plak je frame door middel van CTRL+V. Nu zul je je frame moeten zien.
  8. Crop de foto en bewerk indien nodig. Houd het met analoog zo natuurlijk mogelijk (tenminste, dat is mijn stijl).
  9. Klaar met bewerken? Sla je bestand op door middel van CTRL+S en sla het op in welk formaat je wilt (ik prefereer *.PNG of *.TIFF, maar voor websites is *.PNG makkelijker). In GIMP zul je het bestand nog moeten exporteren door middel van de sneltoetsen SHIFT+CTRL+E.

Ik hoop dat dit duidelijk is. En het is monnikenwerk, maar het is het waard. Ik heb er in ieder geval een paar mooie foto’s uit gekregen!

hema 200 cn

hema 200 iso

hema 200 iso