Yashica Samurai X3.0

Yashica Samurai X3.0

Had ik al gezegd dat ik van buitenbeentjes hield? En van lelijke camera’s, die van lelijkheid weer geweldig zijn? Het buitenbeentje van de maand is een heuse Yashica Samurai X3.0. Ik kende deze halfframe-gigant nog niet, met zijn aparte vormgeving, mede mogelijk gemaakt door Kyocera.

De Yashica Samurai X3.0 als eerste bridgecamera

De Yashica Samurai X3.0 zou de eerste bridgecamera zijn geweest. In de jaren ’90 werd de bridgecamera pas populair, maar de Yashica Samurai X3.0 werd in 1987 geboren. De hype sloeg pas later aan in de Verenigde Staten; in Azië waren ze al veel eerder met bridgecamera’s. De Ricoh Mirai en de Chinon Genesis II waren twee concurrerende modellen.
De Yashica Samurai X3.0 voldoet aan de eisen van een SLR. Er gaat doodnormale 35mm film in, maar je kunt er wel twee keer zoveel foto’s op kwijt, omdat het een halfframe camera is. Er zit een 25-75mm zoomlens in, met Tele en Wide opties. Sommige SLR’s hebben een databack, maar deze optie zit in deze camera geïntegreerd. DX-codes kunnen gewoon worden gelezen. Als er geen DX-code aanwezig is, is de default-iso van deze camera 100 iso. Er zit een flitser ingebouwd. Bescheiden, maar het werkt. Filter? Geen probleem, er zit gewoon een schroefdraad bij de lens. De camera heeft een 3V-databatterij (deze kan verwisseld worden met wat kunst- en vliegwerk) en een 6V 2CR5 batterij.

Yashica Samurai 3.0, Chinon Genesis, Ricoh Mirai

Uniek in zijn uiterlijk

De Yashica Samurai X3.0 was uniek in zijn uiterlijk. Hij voelt aan als een camcorder en heeft een futuristische uitstraling. Qua looks is hij ook totaal anders dan zijn concurrenten. Alleen past de Ricoh Mirai samen met de Yashica Samurai X3.0 beter in een toekomst met vliegende auto’s 😉
De Yashica Samurai X3.0 had duidelijke kenmerken dat hij door Kyocera was ontworpen; de funky kleurtjes! Ik heb er al veel met groene en rode highlights voorbij zien komen.
Daarnaast loste men het probleem op wat linkshandigen vaak hebben met camera’s; ze hadden ook Yashica Samurais voor linkshandigen!

yashica samurai X3.0

De serie was een lang lopend succes – in 1998 hebben ze zelfs een champagnekleurige versie uitgebracht met APS!

Waarom zou je zoiets lelijks in je collectie willen hebben?

Zijn lens is hartstikke goed. En er kunnen wel 72 foto’s op een rolletje. En hij is futuristisch, dat vind ik eigenlijk wel leuk. Hij kostte ook niet zoveel. De batterij was wel 3 keer zo duur (heb ik bij een stenen winkel gekocht. Ik weet dat hij op internet goedkoper is, maar ik sponsor de lokale fotoboer ook graag). En zoiets geks wil ik wel uitproberen. Hij maakt een herrie met het focussen, maar hij is niet de enige van mijn collectie die dat doet.

Ik ga proberen om er deze maand een rolletje mee vol te krijgen, 48 foto’s moeten toch lukken?

Resultaten

Goed… je hebt er in ieder geval bekijks mee 😉
De foto’s zijn ein-de-lijk ingescand (voor een uitgebreid verslag, klik hier)! De eerste film was de bekende Hema-film, van 200 iso. Zoals je ziet, heb ik meteen ook de data-batterij getest. Laat ik de volgende keer maar niet de datum op de foto zetten.

Yashica Samurai X3.0

Yashica Samurai X3.0

Yashica Samurai X3.0