Izumanon Extrawide 90

Voor mijn digitale camera wilde ik lang geleden een Fisheye-lens kopen. Maar aangezien je deze lenzen meestal gebruikt voor artistieke doeleinden of sterrenkaarten, besloot ik deze dure investering achterwege te laten. Mocht ik ooit geld nodig hebben, dan zou deze leuke investering het eerste zijn wat voor minder geld de deur uit zou gaan. Helaas, geen Peleng 8mm voor mij… Wel een Izumanon Extrawide 90. En ik vergeef je als je de fabrikant niet kent 😉

Voor degenen die niet weten waar ik het over heb… Een fisheye-objectief, of een visooglens heeft een korte brandpuntsafstand. Het bereik heeft veel weg van een groothoeklens, maar heeft een ronde vertekening. Alsof je door een vissenkom heenkijkt. Het eerste glazen fisheye-objectief is uitgevonden door R. Hill in 1924. Nikon was de eerste fabrikant die fisheye-objectieven uitbracht voor de consumentenmarkt. De meeste fisheye-objectieven hebben een bereik van 180°, er zijn er maar een paar die het bereik hebben van 300°.

In het begin van mijn analoge carrière (ahum) heb ik een tweedehands Lomography Fisheye no.2 gekocht. Voor degenen die niet weten wat dat is… dat is een plastic camera met een plastic fisheye-lens (en een fisheye-zoeker).

Lomography Fisheye no. 2
Het cameraatje maakte best redelijke foto’s, maar voor iemand die niet graag met speelgoedcamera’s werkt is dit natuurlijk helemaal niets. Uiteindelijk heb ik hem verkocht aan iemand die er zeer blij mee was en ben ik verder gaan zoeken naar een fisheye-objectief.

Izumanon Extrawide 90

Op een rommelmarktje kwam ik een fisheye-voorzetlens tegen; een Izumanon Extrawide 90mm. Ik had in die tijd net een close-up voorzetlens verkocht aan een andere fotograaf, omdat ik anders gewoon omkom in de dubbele lenzen. Al snel was de koop rond, met een stel Minolta-doppen (in dit huishouden is daar een chronisch tekort aan, omdat negen van de tien lenzen gewoon geen beschermkapjes meer heeft).

Ik heb wat proberen op te zoeken over de Izumanon Extrawide 90, maar ik heb er zeer weinig over kunnen vinden (van de fabrikant had ik sowieso nog nooit gehoord). Ik heb het vermoeden dat het bereik 90° is in plaats van 180°, zoals bij een reguliere fisheye-lens. Hij is ook uitgebracht onder de naam Kenlock Super Wide Semi-Fisheye Lens. Precies hetzelfde voorzetlensje, alleen met een andere tekst.

Helaas had ik nog geen step-upring of step-downring zodat hij op mijn Minolta 50mm f/1.7 zou passen. Hij paste op één lens van mijn beste vriend, de Helios-44M-4 als ik me niet vergis. Maar ik had het ding juist gekocht voor mijn mooie 50mm lens. Aangezien ze bij de lokale fotozaak geen step-up of step-downringen verkochten (of ze waren net op, dat kan ook), besloot ik maar eens op Ebay te kijken. En ja hoor, daar stonden ze wél op. Ik heb een week moeten wachten, maar het was het 100% waard!

Minolta Hi-Matic 9 met Izumanon Extrawide 90

Minolta XG-M met Izumanon Extrawide 90

Ik heb hem eerlijk gezegd nog niet uitgeprobeerd op de Minolta Hi-Matic 9, maar dat komt nog wel een keer. Op de Minolta XG-M geeft de Izumanon Extrawide 90 zeer aardige resultaten.

Viaduct, gefotografeerd met de Izumanon Extrawide 90

De randen zijn op deze foto een beetje zacht, maar dat komt door het feit dat ik er nog een beetje mee moet oefenen. Gewoon een kleiner diafragma gebruiken!