Eumig C3R

Dit is totaal iets anders dan ik normaal ergens vandaan scharrel, namelijk een 8mm motion picture camera. Ik ben normaal niet van de motion picture camera’s, maar deze was toch echt liefde op het eerste gezicht <3

Eumig

Eumig is een Weense fabrikant van audio- en videoapparatuur, die vanaf 1919 tot 1982 heeft bestaan. Eumig is een acroniem voor Elektrizitäts und Metallwaren Industrie Gesellschaft.

Ze zijn bekend geworden, omdat ze in 1937 de eerste fabrikant waren die een elektrisch aangedreven motion picture camera waren. Ze waren hun tijd dus al ver vooruit. In de Tweede Wereldoorlog deden ze het ook zeer goed en hadden ze wel duizend werknemers. Ze produceerden ook militaire waar. Helaas werd een van hun fabrieken in Wenen in 1945 verwoest door een bombardement, waarop ze de machines moesten verhuizen naar een fabriek in Micheldorf.

Na de oorlog begonnen ze een beetje op te krabbelen en produceerden ze het ene na het andere succes; een 6×6-camera (Eumigetta), een 12V-projector voor thuisgebruikers en verschillende radio’s (de Eumigette-series). In 1956 bouwden ze in Neudorf een nieuwe fabriek, ook de eerste fabriek in Oostenrijk waar de veertigurige werkweek werd ingevoerd. Er kwamen verschillende 16mm-camera’s en Super 8-camera’s op de markt. Bolex en Revue hebben menig apparatuur gewoon bij Eumig ingekocht.

In 1980 had Eumig drieduizend werknemers en produceerde het bedrijf Eumig Sound 125 XL. Het was de eerste camera waar ook geluid bij zat en die ze ook zelf hadden geproduceerd. Daarvoor haalden ze hun camera’s met geluid gewoon bij Bell & Howell vandaan.

In 1982 werd de firma overgenomen door Interbasic en AT&S vanwege het feit dat ze bankroet waren. Het patent voor de macrolenzen is overgenomen door Canon.

Eumig C3R

Ik vond een mooie grijze Eumig C3R. Compleet met tas, meerdere gebruiksaanwijzingen, identiteitsbewijs, aankoopbewijs, garantiebewijs, kwaliteitsbewijs, doekje en riempje. Deze camera is gekocht op 21 februari 1962 en kostte toentertijd nog 315 gulden. Hij is gekocht bij de eerste Eindhovense foto-, ciné- en projectiehandel van Eindhoven. Op dat adres zit nu een winkel van KPN (oh the joy!). De vorige eigenaar was zeer zuinig op zijn spullen.

Even was ik er bang voor dat er een filmpje in zou zitten, maar hij was leeg. Op zijn eigen spoel na. En hij loopt als en zonnetje! Een van de veren is wat slap, maar dat is vrij normaal voor een cinecamera van deze leeftijd. Het bedienen is erg makkelijk; alles spreekt voor zich. De zoeker is zeer helder en de seleniummeter doet het beter dan die van de gemiddelde meetzoeker.

Hij moest schoongemaakt worden (lenzen waren smerig), maar dat was zo gedaan. Er zit een klein roestplekje op, maar dat heb ik zo weggepolijst. En het typeplaatje lag eraf, maar dat heb ik er inmiddels weer op gelijmd.

Dit is niet mijn filmpje, maar zo werkt deze zware jongen. Uiteraard heb ik zelf ook nog een foto gemaakt (helaas met een iets minder mooie achtergrond en een bijna lege batterij) van mijn exemplaar;

Eumig C3R

Ik ga er wel film voor proberen te vinden. Foma schijnt nog ‘verse’ film te hebben. Ook Retro8 maakt nog verse film (en ze beloven nooit te stoppen, dat mogen meer fabrikanten doen). Ik gebruik zeker voor een filmpje liever verse film. Weet ik zeker dat het goed is.