Analoog

Fotograferen met oude apparatuur is mijn passie. Digitale fotografie is nooit echt aangeslagen bij mij. Tevens ben ik een liefhebber van ambachten. Ik vind dat analoge fotografie een ambacht is.

Ik fotografeer met meerdere toestellen, in meerdere formaten. Zelf ben ik van mening dat verschillende toestellen allemaal hun eigen karakter hebben. Ze hebben allemaal hun kwaliteiten. Bij digitale fotografie mis ik een bepaalde diversiteit die analoge fotografie wél heeft. Het duurt langer, dus je werkt preciezer. Het proces is langer, dus spannender (soms ook teleurstellend, omdat foto’s ook vaak mislukken of de fotograaf zijn/haar dag niet heeft).

Ook is er minder gedoe als er iets stukgaat. Dan kan ik het tenminste zelf repareren, omdat er minder elektronica inzit. Dat doe ik regelmatig, dus daar zal ik regelmatig over schrijven. Ik ben overigens geen professioneel reparateur, er zijn regelmatig camera’s en lenzen defect verklaard, ondanks mijn goede zorgen.

Het ontwikkelen van de foto’s moet ik nog onder de knie krijgen, want je moet er gevoel voor krijgen. Ik verdiep me in diverse ontwikkelprocessen, omdat er diverse emulsies zijn.

Omdat het af en toe een hoop zoekwerk is om informatie te vinden over sommige processen, heb ik besloten de informatie op één plaats te stallen. Mijn eigen kennis en ervaringen zal ik ook beschrijven. Mocht je vragen hebben over het proces of over een experiment, laat dan vooral een comment achter!

Geef een reactie