Rollei Variochrome

rollei variochrome

We kunnen natuurlijk niet wachten op de wedergeboorten van de films van Ferrania en Kodak, maar ondertussen zit Rollei (tegenwoordig is Macodirect de firma die films onder dit merk produceert) niet stil. We zagen alle diafilms ten onder gaan; alle analoge preppers propten hun vriezers vol met oudere diafilms. Ze werden er niet beter op of werden voor de hoofdprijs verkocht op Marktplaats. Liefhebbers van diafilms, wees niet getreurd; Rollei Variochrome wordt uw redding!

Vanwaar Rollei ‘Variochrome’?

De snelheid van de film is variabel; je kunt hem op 200 iso schieten, maar ook op 320 of 400 iso. Als je camera DX-codes kan lezen, zal er 320 iso uitkomen. Dat klopt helemaal, zo is hij dus gecodeerd (en het is raadzaam om deze film te scannen op 320 iso). Maar hier kun je natuurlijk ook mee stoeien, door de code af te plakken. Het is een vrij flexibele film met een warm, doch ietwat gruizig karakter. Het doet een beetje ouderwets aan, daar moet je net van houden. De film komt (voorlopig) nog alleen in kleinbeeldformaat. Ik hoop stiekem ook op een middenformaatvariant, maar zal daar genoeg vraag naar zijn?

rollei variochrome

Welk proces hoort bij Rollei Variochrome?

Het proces is het goede oude diaproces; E-6. Geloof me, dat is nog lang niet uitgestorven. Er zijn weer volop diafilms in opkomst. Niet iedereen is een liefhebber van cross-processing (ze waarschuwen bij Macodirect zelf ook dat dit op eigen risico is, omdat de kleuren wel eens hartstikke onnatuurlijk uit kunnen vallen). Het is duurder en de temperatuur luistert een stuk nauwer dan bij C-41. Het is een prachtig proces, wat niet mág uitsterven! Er zijn al genoeg processen verloren gegaan, dus gebruik dat E-6 proces!

rollei variochrome

Shut up and take my money!

Rollei Variochrome wordt verkocht bij Macodirect zelf. Vanaf 3 juli al! De film kost €8,30. Rollei Variochrome is volop op voorraad.

Geef een reactie