Neptune Convertible Art Lens

neptune convertable art lens


Het schijnt dat Lomography wederom iets nieuws heeft bedacht! Uiteraard hebben ze dat geïntroduceerd met een Kickstarter-project. Lomography presenteert: het Neptune Convertible Art Lens systeem!

neptune convertable art lens

Wat houdt dit systeem in?

Het Neptune Convertible Art lens systeem bestaat uit drie lenzen bestaande uit drie elementen, allemaal met een verschillende brandpuntsafstand; 3.5/35mm (Thalassa), 2.8/50mm (Despina) en 4.0/80mm (Proteus). Ook zitten er verschillende diafragmaplaten bij, zoals ze ook voor hun Petzval-lenzen hebben. Het is in feite een oude uitvinding, waar een nieuw leven in is geblazen. Wat Lomography doet, is de oude techniek gebruiken en er tot een zekere hoogte betaalbare lenzen van maken (ik vind hun lenzen namelijk niet supergoedkoop, maar dat terzijde). De lenzen zijn ook nog eens lichtgewicht, dus iets makkelijker mee te nemen dan de oude variant uit 1830. Het grote voordeel is dat dit systeem compatible is met Canon EF, Pentax K en Nikon F, maar ook met verschillende systeemcamera’s.

charles chevalier

Charles Chevalier

Charles Chevalier was opticien en instrumentmaker. Hij is geboren op 19 april 1804 en kwam uit een familie van opticiens. Zijn vader had in 1765 een bedrijf opgericht in Parijs, wat beroemd was dankzij zijn achromatische lenzen, uitgevonden door zijn vader. Samen hadden ze lenzen/prisma’s uitgevonden voor camera obscura’s. Het bedrijf was zo beroemd, dat Nicéphore Niépce (hij is de uitvinder van heliografie, tevens de maker van de eerste permanente foto) vroeg of er lenzen konden worden gemaakt voor zijn experimentele camera’s. Omdat Louis Jacques Mandé Daguerre (de uitvinder van het Daguerreotypie, wat fotografie veel toegankelijker maakte) geïnteresseerd was in hetzelfde soort experimenten, werd hij doorverwezen naar Niépce. Ze werden in 1829 partners.

In 1832 had Charles Chevalier zijn eigen bedrijf en waren de eerste meniscuslenzen voor de eerste fotografische camera’s ter wereld gemaakt. Hij maakte in 1840 zijn eigen vouwcamera, Le Photographe. Hij ontworp een lens met het diafragma van f/5.6. De lens was maar liefst zes keer sneller dan de lenzen die hij eerst had ontworpen. In 1841 fuseerde zijn bedrijf met dat van zijn vader.

Wat is er nieuw?

Het is een lenzenset met funky aperture-plaatjes. Verder kan ik praktisch weinig vinden over de techniek. Ook vind ik dat Lomography daar opvallend vaag over blijft. Ze zijn niet heel lichtsterk, als ik het zo lees.

Lomography vindt mijn oordeel vast niet leuk!

Allemaal leuk spul voor veel teveel geld, laat mij maar lekker van tweedehands primes met een lichtsterkere lens genieten. Ik vind het echt enorm veel geld voor deze lenzen.

[collapse]

Ben je geïnteresseerd in dit project? Klik dan hier!

Geef een reactie