Oude rolletjes

verlopen Fuji Sensia

Rolletjes… de een heeft er een arsenaal aan. De ander koopt een keer in de drie maanden een partij oude rolletjes op. Maar wat is er nou zo bijzonder aan oude rolletjes? En waarom willen we daar überhaupt mee schieten?

filmvoorraad

Lekker gokken

Oké, het klinkt als een Lomo-instelling en dat is het ook: ‘Ik zie wel wat er uit komt.’ Als professioneel fotograaf hoef je daar niet mee aan te komen, maar als beroepshipster kun je dat prima maken. Mocht je stokoude rolletjes vinden op de zolder van je oma, gebruik ze dan ook gewoon. Goed, je zult zien dat de diafilm niet is wat het is geweest. Sterker nog: de mogelijkheid dat de kleuren erg afwijken van wat ze tien jaar geleden beloofden in de gebruiksaanwijzing is erg aanwezig. De kleuren zullen al iets minder zijn als je het in de E-6 gooit, maar de verschuivingen worden nog een graadje erger als je het in de C-41 gooit.
Dat geldt overigens ook voor gewone kleurenfilm. Je krijgt meestal een roodzweem. Dat hoeft niet erg te zijn. Sommige kleuren worden wat retro. Je moet er maar net van houden. Zelf vind ik het niet storend, het heeft iets aparts.
Zwart-witfilm blijft langer goed. Kleurenfilms zijn wat gevoeliger voor ouderdom, bij zwart-witfilm gaat het proces van ouderdom minder snel. Je ziet een stuk minder snel dat de film tien jaar oud is.

Filmindustrie

Het klinkt allemaal erg leuk om met oude verlopen film te schieten, maar ik vind het zelf onverantwoord om ALLEEN maar met oude verlopen film te schieten. Je sponsort er de filmindustrie niet mee, waardoor de vraag naar film afneemt. En er dus films uit het assortiment verdwijnen. Als je zoveel verlopen films hebt, zorg dan dat je ook regelmatig de lokale fotoboer sponsort en nieuwe film koopt.

Wat als je formaat niet meer verkocht wordt?

Mocht je nu op zoek zijn naar 220 film (het dubbele van middenformaatfilm, red.), dan wordt dat een stuk lastiger. Het is slechter verkrijgbaar, terwijl het in de aanschaf en de ontwikkeling niet duurder is dan 120 film. Dus dan is de verlopen film een optie.

Zelfs het rare 127-formaat wordt nog verkocht. Kawauso-Shoten maakt zowel zwart-wit als diafilms; ReraPan 100 en ReraChrome 100.

Maar zoiets als Fuji FP100C… probeer er eens aan te komen onder de €20,-. Het wordt ook gewoon niet meer gemaakt. En een vervanger voor Fuji FP100C bestaat nog niet. Dus ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment een partijtje film overneemt.

Wat voor resultaten moet ik verwachten?

Nikon FM Hema 200
Dit is wat de film van Hema doet na jaren op zolder te hebben gelegen. Nou, dat valt nog best mee met de roodzweem?

car on old 620 film

Deze 620 film van het Amerikaanse Wards was al meer dan 40 jaar oud. Maar hij paste in mijn Kodak Brownie Flash! Toch vond ik het een bijzonder resultaat.


verlopen Fuji SensiaFuji Sensia met de Minolta XG-M. Al enkele jaren verlopen, maar het resultaat valt me niet tegen!

 

Geef een reactie