Camera in bruikleen; Nikon FM

Nikon FM Hema 200

Met trots presenteer ik een nieuwe serie; ‘Camera in bruikleen’. Aangezien het zo ontzettend stil is op Graphorama, gebruik ik deze serie om mijn site weer te reanimeren.

Nikon FM uit de mottenballen

Hoe kom je in vredesnaam aan iemand die überhaupt een camera zou willen uitlenen? Ik kan wel antwoorden met het meest cliché antwoord ‘Connecties hè…’ (inclusief de smiechterige doch mysterieuze grijns). Niemand wilt zijn camera zomaar uitlenen. Tenzij je familie hebt die je volop vertrouwt. In mijn geval was dat schoonfamilie. Ze hebben twee Nikon FM’s, waarvan er een in bruikleen is door mijn vriendin. De tweede Nikon FM leek stuk te zijn, maar de reparatie bleek eenvoudig te zijn (vriendinlief heeft een goed technisch inzicht, waar ik nog veel van kan leren). Dus de camera was zo gerepareerd. De schoonouders weer blij, want hij was weer gerepareerd en in gebruik.

Lekker zwaar

Waarom ik als Minolta-liefhebber een Nikon FM wil lenen? Nou, ik had een 85mm Petzval-lens (‘Pretzellens’ gedoopt door vriendinlief) en die zat ooit op een Nikon F90. Daar zitten teveel knopjes op voor mijn smaak. Te plastic en te modern. Dat was mijn eerste Nikon. Maar de Nikon FM van mijn vriendin beviel beter. Lekker simpel, lichtmetertje, zwaar… Just the way I like it. Deze heb ik geprobeerd toen ik met vrienden een weekendje weg was. Dat beviel me eigenlijk best goed. Daarna ging ik op zoek naar een Nikon FM (mocht ook een EM zijn, als ik hem maar even kon proberen). Bijna niet te vinden op Marktplaats… Althans, niet in mijn omgeving.

Uiteindelijk hebben we er een opgegraven bij mijn schoonouders, nog met een prachtige lederen camerariem eraan. Die verwissel ik natuurlijk niet voor een hippie-riem! En daarnaast vonden we nog een mini-voorraad Kodakrolletjes. Die mochten we ook gebruiken. Want uiteindelijk worden de rolletjes er niet beter op als ze langer op een zolder liggen.

Zijn de Nikon FM en ik goede vrienden?

Ik kan de liefhebbers van zware no-nonsense camera’s de Nikon FM van harte aanbevelen. Hij was mijn grootste vriend in het stoommuseum in Duitsland! Nog wel met de 50(?)mm-lens.

Nikon FM Ilford FP4

En in de prachtige natuur…
Nikon FM Ilford FP4
Nikon FM Hema 200

Nikon FM Hema 200

Nikon FM Hema 200

De film was wel een beetje oud (goede oude Hema-film), dus de foto’s ogen wat rood. Maar ik vind het wel wat hebben. En de bokeh op de tweede natuurfoto… Dat is precies wat ik mooi vind. Ik hoop dat ik de Nikon FM nog even mag uitlenen, want het is een heel fijn toestel!

Geef een reactie