Kodak Ektachrome keert terug!

kodak ektachrome

Wie van jullie heeft nog Kodak Ektachrome liggen? Weet je ├╝berhaupt nog wat het is? Ooit had Kodak een beroemde diafilm, bekend om zijn prachtige kleuren. Deze werd uit de handel gehaald in 2012. Kodak heeft inmiddels laten weten dat ze de film opnieuw willen produceren, in de herfst van 2017. Beter kan het nieuwe jaar niet beginnen!

Doelgroep

De doelgroep is ietsje verschoven… Ze richten zich dankzij hun eigen productielijn van de Super 8-camera vooral op mensen die cinefilm gebruiken. Maar de analoge fotografen die zich vooral richten op stilstaande beelden worden niet vergeten. Kodak Alaris wil ook gewoon de kleinformaat-variant beschikbaar maken. Dit is een goede zet, want zij zullen nog een van de weinige bedrijven zijn die ook echt verse diafilm maakt voor deze doelgroep. Kodak Alaris verklaart dat ze hebben geluisterd naar de klant; wat willen ze nou echt? Dat was heel duidelijk: een comeback van deze prachtige diafilm. Ik hoop stiekem dat ze ook met middenformaat komen, maar dat is aan de andere kant toekomstmuziek. Het is al heel wat dat ze al diafilm willen herintroduceren.

kodak ektachrome

Uitdaging

Diane Caroll-Yacoby verklaart dat het nog een hele uitdaging wordt om de film weer te herintroduceren. De samenstelling verschilt enorm met zwart-witfilm of normale kleurenfilm. Het is een stuk moeilijker om diafilm te produceren. Dat maakt het niet minder leuk. Ik bedenk me wel: hoe zat het met de milieunormen toen zij die film nog produceerden? Moeten ze nu hun recept aanpassen? Waarschijnlijk valt dit mee, aangezien ze aan hebben gegeven dat Kodak Ektachrome weer in de herfst van 2017 op de markt komt.

Beschikbaarheid van E-6

Heel soms lijkt het erop dat het E-6 proces uit beeld verdwijnt. Ik denk dat het een hergeboorte gaat krijgen als Kodak Ektachrome aan gaat slaan. Er waren een paar jaar geleden zoveel meer labs die E-6 ontwikkelden. Nu zijn het er nog maar een paar, de grote labs zoals Fuji Steenbergen. Zal de herintroductie van Kodak Ektachrome nog maar het begin zijn van de terugkeer van diafilm? En andere fabrikanten Kodak’s voorbeeld volgen? Laten we het hopen!

Geef een reactie