Jaaroverzicht van 2016

Het is stil in fotograficaland! Laat ik de stilte doorbreken met een nieuw jaaroverzicht, want we zitten alweer bijna in 2017. Sommige vragen jat ik even uit het jaaroverzicht van vorig jaar, maar kniesoor die daarop let 😉

 1. Welke analoge camera is de beste aankoop van 2016?

  Ik heb er welgeteld 3 gekocht in heel 2016, wat zeer weinig is voor iemand die vroeger last van G.A.S. had. Dat zijn: de Fujica ST901, de Yashica Samurai X3.0, de Ricoh 500G en de Nikon N80. De Nikon heb ik nog niet goed uitgeprobeerd. Ik geloof dat er nog steeds een onontwikkeld rolletje in de la ligt. Van de Yashica Samurai ook. Supervet ding, maar ik heb nog niets ontwikkeld. Het kan nog steeds voor de jaarwisseling, maar ik denk dat ik simpelweg gewoon geen tijd meer heb om ze dan ook nog te scannen. De Ricoh 500G heb ik gevuld met een rolletje, maar ik heb hem nog niet gebruikt. Van de Fujica ST901 weet ik wel wat; die is hartstikke fijn. En een enorme diepte-investering dat het was 😉
  Als ik moet kiezen, kies ik die wel. Fijn in de bediening, fijn lensje en mijn oude Jupiter-11 past erop.

 2. Welke ‘nieuwe’ film heb je ontdekt in 2016? En waar ben je het meest enthousiast over?

  Dat wordt waarschijnlijk een Impossible-film, want voor de rest heb ik niets gekocht. Althans, geen film die ik nog niet kende. Ik heb een enorme voorraad film die ik nog ooit moet opmaken, dus bestel ik gewoon niets meer. Ik ben door een deel van de voorraad heen. Dat komt ook doordat ik film die ik niet ga gebruiken gewoon verkoop. Het is toch niets voor mij. Of ik geef het weg aan vrienden die hun camera hebben opgegraven. Analoge fotografie moet je stimuleren. Maar als de voorraad hier geslonken is, ga ik gewoon weer naar de winkel om verse film te halen.

 3. Wat is het meest aparte product wat je in huis hebt gehaald?

  Dat is waarschijnlijk de Petzval-lens. Daarvoor heb ik mijn Nikon N80 gekocht (hij is wel veel te plastic naar mijn smaak, maar een Nikon F2 is te duur). Ook mijn duurste lens, maar het is wel degelijk een exclusiviteit. Handmatig je diafragma instellen wordt bij deze lens erg letterlijk genomen.

 4. Wat is de meest prettige accessoire die je in huis hebt gehaald?

  De prismazoeker voor de Hasselblad 500C/M. Geen originele van Hasselblad, maar ik ben niet zo’n Hasselblad-fanaat dat ik dat per se van dat merk moet hebben. Het werkt. In januari heb ik een dag waarop ik hem uitgebreid ga testen. Goed, ik begin met digitaal, ook in verband met het lichtmeten (ik vind het werken met kunstlicht moeilijk, want ik fotografeer altijd overdag met natuurlijk licht). Dan weet ik zeker dat ik überhaupt foto’s heb. Maar ik dwaal af.

 5. Wat was de rottigste reparatie van 2016?

  Een lens terugbuigen. Ik vond het nog irritanter dan lightseals uit een Ricoh 500G pulken. Je bent gewoon een maand bezig met het buigen van staal.

 6. Wat is het kleinste beeldformaat wat je hebt gebruikt en wat is het grootste beeldformaat?

  Het kleinste is halfframe (waar ik nog steeds geen resultaten van heb) en het grootste is middenformaat. Dat valt toch mee? Ik had plannen voor een grootformaat-camera, maar daar heb ik nog steeds geen geschikte lens voor gevonden.

 7. Hoe komt het dat je zo weinig foto’s hebt gemaakt?

  Nou, dat valt in principe wel mee. Ze staan gewoon niet online en zijn nog niet ontwikkeld. Of het rolletje is halfvol. Ik heb gewoon een druk jaar gehad (studie, examens, flink wat avonden gefrustreerd blokken). Dan heb je hoogstens de weg heen of de weg terug naar school en dat is het. Een groot deel van de festivals waar ik normaal kom heb ik ook gewoon gemist.

 8. Heb je nog een nieuwe ontdekking gedaan qua camera’s?

  Ja, ik ben nogal goede vriendjes geworden met een Nikon FM (en de eigenaresse, maar dat komt niet alleen door haar camera) tijdens een weekendje weg. Ik vind het een zeer prettige camera om mee te werken. I <3 bakstenen.

 9. Wat is de leukste fotograficabeurs van dit jaar?

  Eerlijk? Doesburg natuurlijk. Er waren al verschillende die door omstandigheden niet door gingen. Maar Doesburg heeft de fijnste sfeer. Hilversum was ook leuk, maar ik mis toch een beetje sfeer. Ik heb niet zoveel met sporthallen en tl-balken 😉

 10. Wat is je beste foto van 2016?

  Ehm… euhhh… mag ik een hulplijn? Ik heb te weinig laten ontwikkelen. Dus bij deze: geen foto van 2016. Nog niet. Als ik mijn rolletjes nog vóór 31 december laat ontwikkelen, is er kans dat ik wél een foto van het jaar 2016 heb. Morgen breng ik ze weg. Beloofd.

Geef een reactie