Black Friday

black friday

Ik weet dat ik de laatste tijd bijna niets heb gepost, maar er is ook echt weinig gebeurd in het land van analoge fotografie. Bijna niets. Maar nu wel… over Black Friday!

black friday

Black Friday

Black Friday is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het valt altijd op de dag na Thanksgiving (wat valt op de vierde donderdag in november) en wordt georganiseerd sinds het jaar 1952. Sinds 2005 is het de dag waarop ook het meeste uitgegeven wordt. Mensen nemen er spontaan vrij voor. Of ik er vrij voor zou nemen? Nou… nee.

Waarom het Zwarte Vrijdag heet? Meestal komen de bedrijven rond deze tijd in het rood te staan. Zodra ze gaan stunten met de prijzen, komen ze weer in het zwart te staan. Natuurlijk klopt dit niet helemaal, omdat de detailhandel de rest van het jaar ook winst blijft maken. Maar het is een zeer goede actie van de meeste winkels, om het koopseizoen voor de Kerst aan te duiden. Mensen maken er ieder jaar meer gebruik van. Nederlandse en Belgische winkels pikken vaak een graantje mee van de Amerikaanse dag. Er zijn ook best wel veel webwinkels die eraan meedoen. Jeetje, wat ik al niet langs heb zien komen op social media! De gekte!

Cyber Monday

Cyber Monday is eigenlijk hetzelfde als Black Friday, maar het is de maandag nĂ¡ Thanksgiving. Cyber Monday is eigenlijk een marketingtruc om te stunten in webshops. De term is in 2005 opgericht. En het werkt ontzettend goed! Ik ben zelf niet onder de indruk van de hoeveelheid korting (meestal rond de 20%), maar als je toevallig iets moet hebben is het ideaal.

Analoge fotografie in de aanbieding

The Impossible Project stunt nu enorm met zijn prijzen. Lomography ook. Ik krijg regelmatig nieuwsbrieven om me bewust te maken van het feit dat het tijd is om geld uit te geven aan veel te leuk spul. Hmmm… Ik vind de producten van The Impossible Project hartstikke aantrekkelijk, maar ik heb nog genoeg in mijn koelkast liggen. Dus dat wordt ‘m niet voor mij. En ik ben dol op korting, daarin ben ik echt een Hollander.

Heb jij wat gekocht uit de Black Friday aanbiedingen? Of Cyber Monday? Wat heb jij gescoord?

Geef een reactie