Fuji Instax Square

fuji instax square

Een paar weken geleden gaf Fuji aan dat ze ook monochrome Instax Mini gingen produceren. Alle liefhebbers van zwart-wit waren enorm blij. Een goede zet van Fuji, ook al vind ik het formaat veel te klein (het is het formaat van een visitekaartje, Instax Wide is het dubbele). Zo bereiken ze een grotere markt! Afgelopen weekend kwam Fuji bij Photokina aanzetten met een compleet nieuw formaat; Fuji Instax Square.

fuji instax square

Wat we al weten over Fuji Instax Square

Nou, de naam laat al suggereren dat we met mooie vierkantjes te maken hebben (laat het 6×6 zijn, dan heb ik tenminste een nieuw knutselproject voor mijn Hasselblad 500C/M). De maat? Geen idee, maar er wordt gesuggereerd dat deze 62mm×62mm zou zijn. Kleiner dan Polaroid 600 (79mm×79mm). Fuji heeft er vrij weinig over losgelaten, ze houden het mysterieus. Fuji Instax Square zou in de lente van 2017 gepresenteerd worden (hé, wat toevallig, precies een jaar nadat ze de productie van FP100C stop hebben gezet). Zolang het geen 1 aprilgrap is, vind ik het best. Het aanbod van instant film mag van mij best wel uitgebreid worden.

Het feit dat het formaat kleiner is dan Polaroid 600, is een goed teken. Dat betekent dat Fuji zich alleen maar bezighoudt met zijn eigen producten te verbeteren en niet de concurrentie aangaat met The Impossible Project.

Maar het blijft tot nu toe giswerk; Fuji laat zeer weinig los over zijn producten.

In welke camera past deze film?

Daar is niets over bekend. Je zou verwachten dat ze twee soorten camera’s uitbrengen: een consumentenmodel met veel plastic en een plastic lens en een middenklassemodel met een glazen lens. De film past overigens niet in de Leica Sofort die pas is uitgebracht… Daar gaat weer Instax Mini in. Zal het te heet gewassen Fuji Instax 210 worden?

Instant film zit na al die jaren eindelijk in de lift en dat mag wat mij betreft zo blijven. Kom maar op met Fuji Instax Square!

Geef een reactie