Bergger Panchro 400

Bergger Panchro 400

Ook Bergger was er dit weekend bij in Keulen, bij Photokina. Mocht je Bergger nog niet kennen; Bergger is een Frans bedrijf wat zijn eigen fotopapier en film maakt. Inmiddels werken ze samen met CatLABS of JP. Maar ze hebben ook hun eigen productielijn en presenteren met trots Bergger Panchro 400, een mooie zwart-witfilm.

bergger panchro 400

Bergger Panchro 400

Ze waren al in het voorjaar bezig met Bergger Panchro 400, maar deze was nog niet verkrijgbaar in alle varianten. Hij was al verkrijgbaar in 4×5, 5×7 en 8×10. Nu is deze ook verkrijgbaar in kleinformaat en middenformaat, terwijl de grotere formaten al bijna een jaar uit zijn. Stiekem hoop ik nog dat ze ook 220 film zullen produceren, ook al lijkt het formaat dood (laat ik het zo zeggen: heel veel mensen weten niet dat het formaat bestaat, je hebt geen idee hoeveel mensen ik over dit formaat heb moeten vertellen). Goed, Ă­k zou het op prijs stellen als ze dit formaat ook zouden produceren 😉

Bergger zegt zelf dat ze er een redelijke prijs voor willen vragen, in tegenstelling tot vele kleine (indie) bedrijfjes (Kono! en Film Washi bijvoorbeeld). Daarnaast streven ze naar topkwaliteit en sterke film.

Bergger Panchro 400 heeft een fijne klassieke korrel. De film bestaat uit zilverbromide en zilverjodide. De combinatie is zo samengesteld dat de film vrij vergevingsgezind is als je er bijvoorbeeld een stop naast zit. De korrel blijft mooi.

Ontwikkelen

bergger panchro 400

Onlangs vond ik nog een tabel voor de ontwikkeltijden van Bergger Panchro 400. Bij Bergger hebben ze eraan gedacht dat net ontwikkelde film enorm kan krullen. Ze hebben er een anti-krullaag op gedaan. Dat is al Ă©Ă©n ergernis minder tijdens het ontwikkelen!

Bergger Panchro 400

#filmisnotdead

Zoals je merkt, komen er steeds meer films uit, ook al is die lijn niet altijd zo stijgend geweest. Ik ben er echt enorm blij mee dat er veel bedrijven zijn die toch nog toekomst zien in film.

Bergger Panchro 400 is medio februari 2017 verkrijgbaar in de Verenigde Staten en Azië. Voor de voorverkoop kun je terecht bij de webwinkel van Bergger zelf.

Geef een reactie