Fotograficabeurs in Doesburg

Omdat het vorig jaar zo’n succes was geweest, heb ik me al een jaar verheugd op het volgende event: de Fotograficabeurs in Doesburg. Doesburg is een pittoresk plaatsje in Gelderland. Een oud schattig en fotogeniek plaatsje. Een dorpje waar ieder jaar een open lucht fotograficabeurs wordt gehouden.

Doelen

Ik ben geen persoon die zo maar even een dure Leica op de kop tikt. Ik hou van gericht winkelen, dus meestal ga ik ook met een lijst winkelen. Hoeft geen fysiek lijstje te zijn, meestal zit dat al in mijn hoofd. Ik heb de laatste tijd qua fotografica weinig nodig, dus ga ik voor de gezelligheid. En ik vind het fijn om tussen gelijkgestemden te komen. Niemand komt daar om een digitale camera te scoren, dus daar zit je goed.

Ik ben een verzamelaar van oude filmbusjes, maar die heb ik daar bijna niet gezien. En ik zocht nog een nieuwe Autoprocessor, omdat ik die oude van mij een beetje enthousiast heb gehanteerd (lees: gesloopt). Ik zocht ook nog een Carl Zeiss Flektogon 2.8 35mm voor de Werra 3, maar die zijn vrij moeilijk te vinden. Maar als ik die zou vinden, zou ik het rijtje compleet hebben. Ik zocht nog wat accessoires voor de Hasselblad 500C/M; een lensdop voor de 80mm Planar (die heb ik nooit gehad, maar ik heb geen zin meer om de lens te beschermen met een sok… deze lenzen hebben uiteraard een apart systeem, zodat de meeste filters en onoriginele lensdoppen niet passen) en een prismazoeker. tussen prismazoekers kan ik kiezen: het oude model, het nieuwere model met de lichtmeter of een prismazoeker van Kiev met lichtmeter. Op Marktplaats zit er weinig verschil tussen de prijzen, omdat het veel mensen niet uitmaakt of ze een prismazoeker van Kiev of van Hasselblad er op hebben zitten.

Score

Allereerst regende het, wat minder bezoekers trok. Sommige kraamhouders gingen eerder naar huis. Wat een verschil met vorig jaar!

Het eerste wat ik zag was een tafelstatief van Yashica. Enorm compact en nog redelijk sterk ook nog! Er waren er twee voor dezelfde prijs, maar ik wilde verder kijken en prijzen vergelijken. Uiteindelijk heb ik er toch één gekocht! Het statief is ooit voor de Yashica Electro 35 gemaakt, maar is ook uiterst geschikt voor mijn andere meetzoekers.

De lensdop voor de 80mm Planar had ik al snel gevonden bij een kraam waar ze allemaal Hasselblad-spul verkochten.

lensdop Hasselblad 80mm Planar

Ik heb nog vrij veel prismazoekers gezien, in verschillende condities. Sommige waren piekfijn in orde, maar daar was de prijs ook naar. Sommige waren ook in een waardeloze toestand. Als de prijs redelijk was geweest, had ik het nog overwogen. Maar ik ontdekte al snel dat ik voor het merk betaalde. De Kiev prismazoeker die ik vond, was in goede staat en kostte de helft van een originele Hasselbladzoeker. Dan is de keus snel gemaakt, omdat ik puur voor de functionaliteit ga.

Kiev prismazoeker

Voor de gein heb ik net nog even m’n Hasselblad 500C/M gewogen, omdat die prismazoeker erg zwaar is vergeleken met de schachtzoeker. Nou, bijna 2 kilo!

hasselblad gewicht

Geef een reactie