Fotograficabeurs in Hilversum

Buit van fotograficabeurs

Zondag 13 maart was er weer een fotograficabeurs in Hilversum. Een nieuwe locatie!

Wat is eeBuit van fotograficabeurs in Hilversumn fotograficabeurs?

Een fotograficabeurs is een gezellig analoog evenement waar de knorrige oude mannetjes hun prachtige Leica’s en Linhofs etaleren, zodat ze een nieuwe eigenaar krijgen (jij?). Het is een ideaal moment om op jacht te gaan naar die ene meetzoeker die je zó graag wilde hebben of dat onderdeel wat je nog mist. Neem genoeg geld mee, want meestal zijn de pinautomaten in de buurt leeg of drie kilometer lopen. En als je last hebt van impulsaankopen, is het raadzaam om ook een boodschappenlijstje mee te nemen. De entree is €5,- voor niet-leden, €2,50 voor introducees en gratis voor leden. Het voordeel van lid zijn is dat je al om 9.00u naar binnen kan. Early bird gets the worm!

Ik was er al om 9.00u, maar ik moet zeggen dat ik niet heel enthousiast werd. Ik liep rond met en boodschappenlijstje, maar ik zag weinig van mijn gading. Ik was nog op zoek naar een Argus C3, een Amerikaanse camera in de vorm van een baksteen. Liefkozend ‘de baksteen’ of ‘de lunchbox’ genoemd. Niet te missen door zijn aparte vorm! Uiteindelijk vond ik er een, die nog erg mooi was (ik had het niet erg gevonden als het leer niet meer zo mooi was, ik had hem met alle liefde opgeknapt).

In een doos met allemaal verschillende spullen vond ik nog twee doosjes Polachrome CS. Dat kwam goed uit, want die film was net op. Dozen met allemaal rommeltjes vind ik geweldig, want de meeste mensen stormen meteen op de strak ingerichte kramen af.

Toen vond ik nog een leuke lens voor mijn volgende project (binnenkort vertel ik er meer over). Hij is misschien wel 100 jaar oud, maar hij deed het nog en voor mijn knutselproject is hij perfect. Hij was wel ontzettend smerig, zelden zo’n smerige lens gezien! Gelukkig is deze Carl Zeiss Jena Tessar 150mm f/4.5 goed te demonteren en niet bijster duur. Perfect voor een low-budget knutselproject!

Ik heb nog gedacht om een Kodak stereocamera mee te nemen. Hij was kapot en hij kostte teveel voor iets wat stuk was. Nou ben ik goed in repareren, maar ik wist ook niet precies wat er stuk was… straks had ik weer iets meegenomen wat een gebed zonder end zou zijn…

Uiteindelijk vond ik ook nog een prachtige Carl Zeiss Jena Cardinar voor mijn Werra 3 tegen. Die gaan voor best veel geld weg (ook een van de redenen dat ik hem eerst liet liggen), maar deze was goedkoop en in uitstekende staat. Dan kan het me niet zoveel schelen dat er geen lensdoppen bij zitten. Ik heb op fotograficabeurzen nog nooit een lens zien liggen met een Werra-mount, dus ik was hartstikke blij! Even nog een fotootje van mijn Werra 3 met de nieuwe lens;

Werra 3 met Cardinar f/4 100mm

Uiteindelijk heb ik ook nog een drietal View-master schijfjes kunnen vinden (waarvan een Oost-Duitse, wijkt af van de West-Duitse schijfjes), gewoon voor de nostalgie.

Een geslaagde dag, al zeg ik het zelf! De sfeer is er altijd erg goed en de mensen zijn er aardig. Ze hebben er heel veel, dus als je nog op zoek bent naar iets en je hebt geen zin om het op Ebay te kopen, zou ik gerust naar de fotograficabeurs gaan! Voor advies zit je er ook goed. Ze verkopen er ook volop ontwikkelspullen en er zijn veel liefhebbers van grootformaatfotografie. Ook voor de kleinste en afwijkende spionnencamera’s kun je er terecht. Je komt terecht tussen veel gelijkgezinden en dat is ontzettend fijn!

Ben jij wel eens bij de fotograficabeurs in Hilversum geweest? Naar welke ga jij dit jaar?

 

Geef een reactie